Malware, Ransomware en WannaCry

Malware, Ransomware en virussen kunnen zich op heel veel verschillende manieren verspreiden en de gevolgen zijn in nagenoeg alle gevallen meer dan vervelend. De scriptkiddy's richten een spoor van vernieling aan en genieten als ze de krant halen. Maar even desastreus en vele malen dreigender zijn de geplande aanvallen die services plat leggen en uit zijn op jouw informatie. Soms om er concreet iets mee te doen (verkopen) maar de laatste varianten zijn alleen gericht op het zogenaamd gijzelen van je bestanden. Je kunt dan door middel van 'losgeld' de codes krijgen om ze terug leesbaar te krijgen. Garantie is nul dat dit ook echt gaat lukken en nog minder dan nul dat het niet heel snel weer gaat gebeuren.  

Is er dan helemaal nooit aan te ontkomen? Digitaole weerbaarheid kan zeker bijdragen aan het voorkomen maar dat vraagt het nodige aan maatregelen en discipline. Zo dienen systemen up to date gehouden te worden met de meest recente updates en servicepacks. En blijken verouderde systemen al langer niet meer ondersteund  te zijn dan is het gebruik ervan binnen een netwerk af te raden.  Een systeem dient goed beschermt te zijn tegen virussen en malware, dus actuele anti virus en anti malware software die dagelijks wordt bijgehouden is een must.  En bovenal dient een computer gebruiker zich bewust te zijn waar de muisklik naar toe kan leiden. Het al dan niet onbewust klikken op linkjes en bijlagen of bezoeken van onbekende en vage site's vraagt om bewustwordingstrainingen en campagnes.  Tot slot is een goed uitgedacht fall-back scenario of business continuity plan mogelijk een hulp als het je dan toch is overkomen, want de vraag is steeds minder of het jou overkomt. Het is meer de vraag wanneer het je overkomt.  Ontzorg-IT kan je helpen bij het vinden van jouw risico's en deze zoveel als mogelijk terugdringen. 

Cookie gebruik

Deze site maakt gebruik van tracking cookies, deze worden toegepast voor analyseren van het gebruik van de website en dit gebruik te kunnen afstemmen op bezoekers. Gegevens worden geanonimiseerd gebruikt en niet gebruikt voor reclamedoeleinden.