Internet of Things

Een van de eerste valkuilen is de marktontwikkeling. Binnen deze marktwerking is er een groot verschil in toepassingen. Specifieke bedrijven die zich professioneel richten op het ontwikkelen van producten en deze ook binnen de kaders van een zakelijk netwerk uitdenken en ontwikkelen. Een fors deel van de markt wordt echter op een SoHo wijze uitgedacht, eerder vanuit een consumentengedachte, nog los van de bedrijven die niet ontwikkelen maar alleen klonen. In vooral de laatste voorbeelden spelen veiligheid en stabiliteit een grote rol, of eigenlijk het ontbreken daaraan.

Een andere valkuil is wellicht de neveneffecten die apparaten op infrastructuur en omgeving kan hebben. Een aanschaf doen gaat snel maar past deze binnen de aanwezige infrastructuur of vraagt dit om aanpassingen en uitbreidingen. Geeft het apparaat neveneffect op de omgeving, denk daarbij aan stralingen maar ook privacy en wetgevingen. Nederland is een complex land met regels en wetgeving, en het genereren van data en informatie kan consequenties hebben.

Het vaststellen van doel en functie is een absolute voorwaarde met oog voor de complete keten van dienstverlening. Dus systeemintegratie waar mogelijk of isolatie als nodig. Altijd getoetst in een strikt kader van security. En waanneer je denkt dat dit wel los zal lopen, onlangs is een Whopper keten aardig in de problemen gekomen na hun reclame stunt. Via een slim stukje software wisten zij de speakers van ICT systemen thuis zo te gebruiken dat hun reclameslogan over wat toch de lekkerste whopper was uit de luidsprekers rolde bij honderden mensen thuis en onderweg. Een erg creatief gevonden methode, echter wetstechnisch stond dit gelijk aan hacken en daar staan aardige straffen op.

Natuurlijk is een gemiddeld bedrijf niet bezig met de vraag hoe zij de reclame kunnen pushen naar luidsprekers maar dat is ook niet de zorgelijke basis die hierin opgesloten ligt. Het gegeven dat vanuit reclamedoeleinden de speakers zo aangesproken kunnen worden is de grootste zorg, het lukt technisch. Zoek maar eens op internet naar unsecure IP camera's  en je treft een bonte verzameling aan van webcams die niet op de juiste wijze zijn beveiligd. Van huiskamers tot kinderkamers of publieke ruimtes. Dus als er van afstand een luidspreker aangezet kan worden, of camera's bekeken kunnen worden zal het op een smart tv of laptop in de woonkamer niet moeilijk zijn om het geluid over te nemen of op te nemen. Het is al langer niet meer de vraag of het gebeuren kan, maar veel meer de vraag wanneer. 

Innovatie is niet tegen te houden en soms kan een product in de basis al veel meer dan je zelf overziet. Oog hebben voor de valkuilen en met die kennis en deskundigheid implementeren draagt er toe bij dat je innovatie nog steeds kan blijven omarmen en laten werken binnen jouw bedrijfsvoering. Ontzorg-IT kan ondersteunen bij dit proces met kennis en ervaring zonder product- of merkafhankelijkheid.

Cookie gebruik

Deze site maakt gebruik van tracking cookies, deze worden toegepast voor analyseren van het gebruik van de website en dit gebruik te kunnen afstemmen op bezoekers. Gegevens worden geanonimiseerd gebruikt en niet gebruikt voor reclamedoeleinden.